Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗ - Τ. ΚΑΪΝΤΑΝΟΟΥ
Υμνοι για τη «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ

Εφ' όλης της ύλης ενημέρωση χτες στη νέα εκπρόσωπο της αμερικάνικης διπλωματίας στην περιοχή

Τις συνέπειες από την πολιτική που εγκλωβίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιβεβαιώνει η εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι επαναλαμβανόμενες αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κι ενώ τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής σε βάρος του λαού εντείνονται, η κυβέρνηση αναζητά στηρίγματα στους κατεξοχήν εκφραστές της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, δημιουργώντας νέο έδαφος για να αλωνίζουν οι ΗΠΑ.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Τ. Καϊντάνοου, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της διπλωματίας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, διαδεχόμενη τον Μάθιου Μπράιζα. Ο Ελληνας υφυπουργός παραπονέθηκε για την τουρκική στάση που κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και η Αμερικανίδα διπλωμάτης απλώς άκουσε τις ελληνικές αιτιάσεις. Συζητήθηκαν ακόμα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, το Κυπριακό και οι διεθνείς εξελίξεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης σημείωσε ότι οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις και οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας «δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπειες». Σε ό,τι αφορά στις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις ισχυρίστηκε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, τη στρατηγική αυτή σχέση, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα». Ακόμα, επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας και τόνισε ότι «μόνο η πλήρης συμμόρφωση θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ